Τα πρώτα στοιχεία για την αστρονομία στην Ινδία τα βρίσκουμε στις Βέδες. Οι «Βέδες» είναι ιεροί ύμνοι και τελετουργικοί στίχοι, που έχουν συντεθεί στην αρχαϊκή Σανσκριτική και είναι γνωστοί μεταξύ των λαών που μιλούσαν ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και πέρασαν στις Ινδίες από περιοχές της Περσίας.
Δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί με ακρίβεια η χρονολογία των συνθέσεων αυτών μερικές από τις οποίες έχουν μεγάλη φιλολογική αξία, αλλά μία περίοδος γύρω στο 1500-1200 π.Χ. θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από πολλούς ειδικούς.
Στις Βέδες οι ύμνοι συγκροτούν ένα λειτουργικό σύνολο,το οποίο αναπτύθχηκε γύρω από τη λατρεία της σόμα (soma) και τη θυσία και εξουδετέρωσε τις παραδεδομένες θεότητες που προσωποποιούσαν διάφορα φυσικά και κοσμικά φαινόμενα Ύμνοι αφιερώθηκαν στις θεότητες αυτές και πολλοί διαβάζονταν ή ψάλλονταν κατά τη διάρκεια των τελετουργιών.
Κάλι Γιούγκα, (κυριολεκτικά "Εποχή της Κάλι" ή "Εποχή της φαυλότητας"), είναι ένα από τα τέσσερα στάδια της ανάπτυξης από τα οποία διέρχεται ο κόσμος, ως μέρος του κύκλου των Γιούγκα, κατά τις Ινδουιστικές γραφές. Τα άλλα τρία είναι Σατύα Γιούγκα, Τρέτα Γιούγκα και Ντβαπάρα Γιούγκα.
Κατά το Σουρύα Σιντάντα, μια αστρονομική πραγματεία που αποτελεί τη βάση για όλα τα Ινδουιστικά και το Βουδιστικά ημερολόγια, το Κάλι Γιούγκα ξεκίνησε τα μεσάνυχτα στις 18 Φεβρουαρίου του 3102 π.Χ. σύμφωνα με το προληπτικό Ιουλιανό ημερολόγιο, ή στις 23 Ιανουαρίου του 3102 π.Χ. κατά το προληπτικό Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Θεωρείται επίσης από πολλούς Ινδουιστές ότι είναι η στιγμή που ο Κρίσνα έφυγε για την κατοικία του. Το Κάλι Γιούγκα θεωρείται παραδοσιακά ότι διαρκεί 432.000 χρόνια.
Στα Ινδικά ημερολόγια δεν υπάρχει χρονολογιακή αφετηρία και τα χαρακτηρίζει ο μυστικισμός και η άχρονη υφή του χρόνου. Σύμφωνα με τους Ινδούς τα ημερολόγια δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την χρονολόγηση (θεωρείται ιεροσυλία και αμαρτία) αλλά και ως μέσο προσέγγισης του Θεού.
Οι χρονικές περίοδοι είναι τέσσερις. Σύμφωνα με τους Ινδούς η αφετηρία του κόσμου ήταν στις 18/2/3100 π.Χ. Η Κάλι Γιούγκα (μια από τις περιόδους) συνδέεται με την καταστροφή του κόσμου. Έπειτα ακολουθεί η αναγέννηση του μέσα από ειρήνη και ευημερία. Δεύτερη περίοδος η Γραπάρα γιούγκα κατά την οποία οι άνθρωποι πέφτουν στην αμαρτία. Η Τρίτη περίοδος είναι η Κρίτα Γιούγκα που διαρκούσε 4000 χρόνια. Το άθροισμα των περιόδων μας δίνει 12010 Έτη. Κάλπα είναι ο κοσμικός αιώνας που διαρκεί 4δις χρόνια (σχεδόν η ηλικία της Γης).
Το ημερολόγιο των Ινδών δείχνει την σχέση παρελθόντος - παρόντος - μέλλοντος.
Η ενασχόληση των Ινδών με την αστρονομία συνεχίστηκε και σε πολλές πόλεις χτίστηκαν συγκροτήματα αφιερωμένα στην παρατήρηση του ουρανού.
Παράδειγμα αποτελεί το κτίσμα Ram Yantra (1724-1727) έχει παρόμοια μορφολογία με το Stonehenge αλλά χρησιμοποιείται για να υπολογίζεται η γωνία ύψους ήλιου τις διάφορες ημέρες του έτους.
Παράδειγμα αποτελεί το κτίσμα Ram Yantra (1724-1727) έχει παρόμοια μορφολογία με το Stonehenge αλλά χρησιμοποιείται για να υπολογίζεται η γωνία ύψους ήλιου τις διάφορες ημέρες του έτους.
Πηγές: "Το σύμπαν που αγάπησα" (ντοκιμαντέρ), el.wikipedia.org, "Ηλιασμός" (σημειώσεις Αρχιτεκτονική Δ.Π.Θ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου