Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Σελήνη και οι φάσεις της

ΣΕΛΗΝΗ

Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται επίσης «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά. Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

Κινήσεις

Οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το κέντρο της σε 29,53 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας. Επίσης περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και συμπληρώνει μια περιστροφή σε 27,3 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται αστρικός μήνας. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να δείχνει σε μας πάντοτε την ίδια πλευρά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή της Σελήνης και οφείλεται στην εξίσωση των χρόνων της περιφοράς της γύρω από τη Γη και της περιστροφής γύρω από τον άξονά της.

Οι φάσεις της Σελήνης

  • Νέα Σελήνη
  • Αύξων Μηνίσκος
  • Πρώτο τέταρτο
  • Αύξων Αμφίκυρτος
  • Πανσέληνος
  • Φθίνων Αμφίκυρτος
  • Τελευταίο τέταρτο
  • Φθίνων Μηνίσκος





Γιατί το φεγγάρι φαίνεται να αλλάζει σχήμα κάθε βράδυ;
(κλικ για να δείτε προσομοίωση)

Η απάντηση είναι ότι το φεγγάρι είναι ένας κόσμος όπως η Γη. Όπως και η Γη, πάντα η μισή φωτίζεται από τον ήλιο. Με άλλα λόγια η σελήνη έχει πάντα μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά. Από την πλευρά της Γης, καθώς το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω της, βλέπουμε τις διάφορες φάσεις της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη. Αυτές είναι οι φάσεις της Σελήνης.
  • Ένας τρόπος για να καταλάβεις τις φάσεις της Σελήνης είναι να σκεφτείς την θέση του Ηλίου. Εξάλλου ο Ήλιος φωτίζει και δημιουργεί την φωτεινή πλευρά της Σελήνης. Οι φάσεις της Σελήνης εξαρτώνται από τον Ήλιο. Εξαρτώνται από τη θέση της Σελήνης σε σχέση με τον Ήλιο.
  • Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις τις φάσεις της σελήνης είναι να θυμάσαι ότι, όπως ο ήλιος και όλοι οι πλανήτες και τα αστέρια, το φεγγάρι ανατέλλει στην ανατολή και δύει στη δύση. Η ανατολή και η δύση όλων των ουρανίων σωμάτων προκαλείται από την συνεχόμενη περιστροφή της γης στον ουρανό.
  • Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι το φεγγάρι χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να κάνει τον κύκλο της Γης Παρόλο που το φεγγάρι ανατέλλει στην ανατολή και δύει στη δύση κάθε μέρα κινείται επίσης γύρω από τον εαυτό του. Το φεγγάρι κινείται μέσα σε έναν κύκλο 360 μοιρών. Το φεγγάρι μετακινείται περίπου 12 μοίρες κάθε μέρα
  • Η τροχιά του φεγγαριού είναι προς την ανατολή. Κάθε μέρα το φεγγάρι κινείται 12 μοίρες προς την ανατολή στον ουρανό. Το φεγγάρι ανατέλλει κατά προσέγγιση 50 λεπτά αργότερα κάθε μέρα. Η καθυστέρηση αυτή του φεγγαριού προκαλεί την εμφάνισή του σε διαφορετικά σημεία του ουρανού κάθε βράδυ για περίπου 2 εβδομάδες. Στις εβδομάδες μετά από την πανσέληνο το φεγγάρι ανατέλλει όλο και αργότερα το βράδυ.



Πηγές: el.wikipedia.org, astronomia.gr, earthsky.org/moon-phases

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου