Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ο πολιτισμός και το Ημερολόγιο των Ίνκας

ΙΝΚΑΣ

Οι Ίνκας λάτρευαν τον Θεό Ήλιο με το όνομα Ίντι και την Σελήνη με το όνομα Κουίλα. Πίστευαν ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι απόγονοι του Βιρακότσα Μπαχακάμ και πρόγονοι του Βιρακότσα, ο οποίος ήταν ο Δημιουργός του Σύμπαντος.

Οι Ίνκας θεωρούσαν τους εαυτούς τους πρόσωπα ιερά και ήταν απόγονοι του Θεού Ίντι. Λάτρευαν τον Ήλιο στον ναό Κούσκο. Τον Θεό Ίντι εκεί αναπαριστούσαν σαν πελώριο χρυσό δίσκο. Επίσης πίστευαν στην μεταθανάτια ζωή. Ο Θεός Ήλιος επίσης αναπαριστούσαν σαν φίδι ή κόνδορας.

Αν και ασχολούνταν συστηματικά με την παρατήρηση του ουρανού, οι Ίνκας δεν είχαν ποτέ ολοκληρωμένο ημερολόγιο. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Ίνκας είχαν αναπτύξει ένα είδος ημερολογίου βασισμένο σε παρατηρήσεις του Ήλιου και της Σελήνης. Το έτος είχε 12 μήνες 30 ημερών (σύνολο 360 ημέρες) που σχετίζονταν με διάφορες γιορτές, για την παραγωγή και για τις γεωργικές εργασίες.

Το έτος των 12 μηνών καθιερώθηκε από τον βασιλιά Βιρακότσα το 1438. Οι Ίνκας πίστευαν ότι ο Βιρακότσα δημιούργησε τον Ήλιο και ήταν για τους Ίνκας ο πατέρας των Θεών. Αφού έπλασε Γη και ουρανό περιπλανήθηκε στη Γη και έπειτα έφυγε με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει.

Τέλος, με την αστρονομία σχετίζονται και οι γραμμές Νάσκα που θεωρείται οτι είναι αστρικός χάρτης. Μάλιστα η αράχνη θεωρείται οτι συμβολίζει τον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι γραμμές είναι 13000 και κάποιες φτανουν σε μήκος τα 30 χιλιόμετρα και βρίσκονται ανάμεσα στην περιοχή της Νάσκα και της Πάλμα.Πηγή: "Το σύμπαν που αγάπησα" (ντοκιμαντέρ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου